Belastingvrij schrappen vordering op dga?

Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan iemand een verzoek indienen om openbaarmaking van informatie van een overheidsorgaan. Het gaat om de openbaarmaking van gegevens die zijn vastgelegd...

Belastingvrij schrappen vordering op dga?

Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan iemand een verzoek indienen om openbaarmaking van informatie van een overheidsorgaan. Het gaat om de openbaarmaking van gegevens die zijn vastgelegd in documenten, voor zover deze nog niet openbaar zijn. Het bestuursorgaan kan besluiten om documenten geheel of gedeeltelijk niet openbaar te maken.


De staatssecretaris heeft onlangs gereageerd op een verzoek om openbaarmaking met betrekking tot het beleid van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst ten aanzien van het belastingvrij afboeken van een vordering van een bv op haar dga. Noch de Belastingdienst, noch het ministerie van Financiën heeft op dat punt beleid geformuleerd. Van geval tot geval wordt op basis van wet- en regelgeving en jurisprudentie een afweging gemaakt. Binnen de Belastingdienst is een memo verschenen met handvatten voor de praktijk. Dat memo en het intranetbericht waarin het memo is aangekondigd worden openbaar gemaakt. Er is geen projectgroep samengesteld en dus zijn er geen documenten van een dergelijke groep voorhanden. Ook is er geen definitief standpunt door de kennisgroep ingenomen. De correspondentie binnen de kennisgroep is opgesteld voor intern beraad en wordt niet openbaar gemaakt.


Het nu openbaar gemaakte memo is opgesteld als reactie op een artikel in het Weekblad voor Fiscaal Recht. In dat artikel wordt beschreven hoe het standpunt van de Belastingdienst dat een opgelopen rekening-courantschuld als een uitdeling wordt aangemerkt, in het voordeel van de belastingplichtige wordt omgebogen. Dat is aan de orde als de uitdeling langer dan vijf jaar geleden geconstateerd had moeten worden. De termijn om na te kunnen vorderen is dan verstreken. In andere gevallen zou het bestaan van een nieuw feit bestreden kunnen worden. Ook dan kan er niet worden nagevorderd over de achteraf geconstateerde uitdeling. In die gevallen zou de rekening-courantstand verdwenen zijn zonder enige heffing. De in het artikel beschreven methodiek wordt in de praktijk als een fiscaal product verkocht. De Belastingdienst zal voorkomende gevallen bestrijden.

Bron: Ministerie van Financiën | publicatie | 2017-0000023352 | 22-02-2017

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.