Bedrijfsbeëindiging of overgang onderneming?

Bij de overgang van een onderneming gaan de rechten en verplichtingen die de overdragende ondernemer heeft op grond van de arbeidsovereenkomsten met zijn werknemers van rechtswege over op de verkrijger....

Bedrijfsbeëindiging of overgang onderneming?

Bij de overgang van een onderneming gaan de rechten en verplichtingen die de overdragende ondernemer heeft op grond van de arbeidsovereenkomsten met zijn werknemers van rechtswege over op de verkrijger. Van belang voor de vaststelling of sprake is van de overgang van een onderneming is dat een economische eenheid met behoud van identiteit wordt overgedragen. Het begrip overdracht wordt in dit verband ruim uitgelegd.


Naar het oordeel van Hof Den Haag was in de volgende situatie sprake van de overgang van een onderneming. Een nieuw opgerichte BV exploiteerde een paprikakwekerij op de grond en in de kassen waar voorheen een VOF een paprikakwekerij exploiteerde. Bij een paprikakwekerij is het gebruikelijk dat aan het einde van het oogstseizoen de planten worden geruimd, dat op een andere plaats zaden tot planten worden opgekweekt die vervolgens worden geplant, gecultiveerd en geoogst. Na het ruimen van de oude planten van de VOF werden de opgekweekte planten van de BV op hetzelfde adres afgeleverd. De VOF verkocht de grond met kassen en inventaris aan de moedermaatschappij van de BV. Volgens het hof heeft de onderneming van de VOF haar identiteit behouden. De procedure was aangespannen door twee personeelsleden van de VOF. Omdat sprake was van de overgang van een onderneming hadden beide werknemers een arbeidsovereenkomst met de BV.

Bron: Hof Den Haag | jurisprudentie | ECLINLGHDHA2015955, 200.149.605-01 | 12-05-2015

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.