Ontbindende voorwaarde arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bevatte de bepaling dat het dienstverband zou vervallen wanneer de werknemer zou stoppen met zijn opleiding. De arbeidsovereenkomst is na het verstrijken van...

Ontbindende voorwaarde arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bevatte de bepaling dat het dienstverband zou vervallen wanneer de werknemer zou stoppen met zijn opleiding. De arbeidsovereenkomst is na het verstrijken van de bepaalde tijd stilzwijgend verlengd. In de tussentijd had de werknemer zijn opleiding beëindigd. De werkgever kwam daar pas achter bij een gesprek met de werknemer over zijn re-integratie. In dat gesprek werd gevraagd naar de vorderingen met de studie. Voor de werkgever was de mededeling dat de werknemer was gestopt met de opleiding aanleiding om de arbeidsovereenkomst per direct te beëindigen. De werknemer accepteerde dat niet en begon een procedure bij de kantonrechter.


Volgens de kantonrechter is het beëindigen van de leerovereenkomst een ontbindende voorwaarde voor de arbeidsovereenkomst. Een ontbindende voorwaarde mag worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst mits de werkgever geen invloed heeft op de vervulling van deze voorwaarde. Aan de ontbindende voorwaarde is pas voldaan bij een definitief einde van de opleiding. Er komt pas een einde aan de opleiding wanneer de werknemer daartoe besluit of wanneer de school hem uitsluit van de opleiding. De school heeft de werknemer uitgeschreven nadat de werknemer had besloten om te stoppen. De kantonrechter deelde de opvatting van de werkgever dat de arbeidsovereenkomst inhoudsloos was geworden. Vanwege fysieke klachten kon de werknemer zijn eigen werk niet doen. Voor andere werkzaamheden kwalificeerde hij niet vanwege onvoldoende opleiding en kennis. De kantonrechter was van oordeel dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege was geëindigd. Het verzoek om vernietiging van de opzegging werd afgewezen omdat geen sprake was van opzegging in strijd met de wet.

Bron: Rechtbank | jurisprudentie | ECLINLRBNHO20162892, 4789159 \ OA VERZ 16-23 (PA) | 19-04-2016

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.