Liquidatie-uitkering bv aan in België wonende aandeelhouder hier belast

Een procedure voor de rechtbank betrof de vraag of Nederland volgens het belastingverdrag met België belasting mocht heffen over de liquidatie-uitkering die een bv deed aan haar in België wonende aandeelhouder....

Liquidatie-uitkering bv aan in België wonende aandeelhouder hier belast

Een procedure voor de rechtbank betrof de vraag of Nederland volgens het belastingverdrag met België belasting mocht heffen over de liquidatie-uitkering die een bv deed aan haar in België wonende aandeelhouder. Indien Nederland inderdaad heffingsbevoegd is, luidde de vervolgvraag of de inspecteur een naheffingsaanslag dividendbelasting aan de bv had moeten opleggen in plaats van een aanslag inkomstenbelasting op te leggen aan de aandeelhouder.


Volgens de rechtbank had de inspecteur ervoor kunnen kiezen om een naheffingsaanslag dividendbelasting aan de bv op te leggen, maar hij was daar niet toe verplicht. Alleen indien de inspecteur door zijn keuze handelt in strijd met een van de beginselen van behoorlijk bestuur kan dat anders zijn. De dividendbelasting is net als de loonbelasting een voorheffing op de inkomstenbelasting. Door de liquidatie-uitkering direct bij de aandeelhouder als belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang in aanmerking te nemen heeft de inspecteur niet onzorgvuldig of in strijd met enig beginsel van behoorlijk bestuur gehandeld.


De Wet IB 2001 merkt het betaalbaar stellen van liquidatie-uitkeringen aan als een vervreemding van aandelen. Voor buitenlands belastingplichtigen is het inkomen uit aanmerkelijk belang in een in Nederland gevestigde vennootschap belastbaar. Naar Nederlands recht is het voordeel dat de aandeelhouder heeft genoten uit de betaalbaarstelling van de liquidatie-uitkering uit de bv belastbaar omdat de bv in Nederland was gevestigd. Volgens het verdrag met België is Nederland bevoegd om 15% belasting te heffen over dividenden die een in België wonende persoon van een Nederlandse bv ontvangt. De heffing over het voordeel bij de verkoop van aandelen is toegewezen aan het woonland. Uit de tekst van het verdrag wordt niet duidelijk welk artikel moet worden toegepast op liquidatie-uitkeringen. In een protocol bij het verdrag wordt uitgelegd dat inkomsten die worden genoten bij de liquidatie van een vennootschap onder het dividendartikel van het verdrag vallen. Nederland is bevoegd om maximaal 15% belasting te heffen over de liquidatie-uitkering.

Bron: Rechtbank | jurisprudentie | ECLINLRBZWB20166609, BRE 15/233 en 15/234 | 18-10-2016

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.