Aftoppingsgrens pensioenopbouw en deeltijdwerk

De mogelijkheden om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen zijn beperkt tot een pensioengevend loon van € 101.519 (bedrag voor 2016). Over een eventueel hoger loon kan niet met gebruikmaking van fiscale...

Aftoppingsgrens pensioenopbouw en deeltijdwerk

De mogelijkheden om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen zijn beperkt tot een pensioengevend loon van € 101.519 (bedrag voor 2016). Over een eventueel hoger loon kan niet met gebruikmaking van fiscale faciliteiten pensioen worden opgebouwd. Genoemd bedrag geldt voor een voltijds dienstbetrekking. Voor mensen die in deeltijd werken wordt deze aftoppingsgrens naar rato van de deeltijdfactor verlaagd. In de Eerste Kamer is gevraagd om bij de aftopping van het pensioengevend loon de deeltijdfactor te laten vervallen. De Kamerleden zijn van mening dat toepassing van de deeltijdfactor tot een onredelijk verschil in behandeling kan leiden tussen mensen die in deeltijd werken en mensen die voltijds werken.
 
De deeltijdfactor moet voorkomen dat iemand met twee of meer dienstbetrekkingen in deeltijd meer pensioen kan opbouwen dan een werknemer die hetzelfde loon verdient in een voltijds dienstbetrekking. Volgens de staatssecretaris van Financiën zijn er geen andere bruikbare mogelijkheden om dat te voorkomen dan de deeltijdfactor. Op deze manier hoeft de werkgever geen rekening te houden met het loon dat een werknemer elders verdient en waarmee rekening wordt gehouden voor de pensioenopbouw. Vanwege het ontbreken van alternatieven is de staatssecretaris niet van plan om de deeltijdfactor te laten vervallen.

Bron: Ministerie van Financiën | publicatie | DB/2015/421 | 12-02-2016

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.