Hoofdelijke aansprakelijkheid blijft na verbreken fiscale eenheid

De samenstellende delen van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de omzetbelasting van de fiscale eenheid. Een voormalige dochtermaatschappij meende dat zij niet...

Hoofdelijke aansprakelijkheid blijft na verbreken fiscale eenheid

De samenstellende delen van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de omzetbelasting van de fiscale eenheid. Een voormalige dochtermaatschappij meende dat zij niet aansprakelijk gesteld kon worden voor een omzetbelastingschuld van de fiscale eenheid omdat het ontstaan daarvan haar niet kon worden aangerekend. Zij had geen invloed op het aangifte- en het betalingsgedrag van de fiscale eenheid. De rechtbank honoreerde dit betoog niet. Gelet op de tekst van de betreffende bepaling in de Invorderingswet 1990 had de ontvanger de dochtermaatschappij terecht aansprakelijk gesteld voor de van de fiscale eenheid nageheven omzetbelasting. Het feit dat de naheffingsaanslag was opgelegd op een moment waarop de dochtermaatschappij geen deel meer uitmaakte van de fiscale eenheid was niet van belang voor de aansprakelijkheid. Wel van belang was dat de dochtermaatschappij gedurende het naheffingstijdvak nog deel uitmaakte van de fiscale eenheid.


De rechtbank verminderde de aansprakelijkstelling wel met de bedragen van de invorderingsrente en –kosten. Volgens de rechtbank was de ontvanger er niet in geslaagd aannemelijk te maken dat het belopen daarvan aan de dochtermaatschappij te wijten was. De dochtermaatschappij kon niet worden verweten dat de naheffingsaanslag niet tijdig was betaald.

Bron: Rechtbank | jurisprudentie | ECLINLRBZWB2015101, AWB 13/6451 | 15-01-2015

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.