Ingrijpende verbouwing levert nieuw pand op

Dat er over de aankoop van bestaand onroerend goed overdrachtsbelasting geheven wordt is algemeen bekend. En bij nieuwe panden? Daar rekenen we niet met overdrachts-, maar met omzetbelasting. De casus:...

Ingrijpende verbouwing levert nieuw pand op

Dat er over de aankoop van bestaand onroerend goed overdrachtsbelasting geheven wordt is algemeen bekend. En bij nieuwe panden? Daar rekenen we niet met overdrachts-, maar met omzetbelasting.


De casus: overdrachtsbelasting of BTW?
Een winkelpand werd grondig verbouwd: het hele pand werd gesloopt, op de voorgevel na. De dragende constructie en de fundering werden compleet vervangen door een nieuwe constructie en dito fundering. Daaropvolgend werd het pand herbouwd, vergroot en anders ingedeeld, waarbij het aanzicht en de functie van het pand volledig in tact bleven. Toen het pand uiteindelijk werd opgeleverd, waren de sloopwerkzaamheden afgerond en was de verbouwing van start gegaan. Toen rees de vraag: wat moet er betaald worden? Overdrachtsbelasting die kostprijsverhogend werkt? Of toch omzetbelasting, die verrekenbaar is? Een belangrijke kwestie voor de eigenaar. Het hof was helder in zijn conclusie: omdat door de verbouwing een nieuw gebouw was ontstaan, mocht geen overdrachtsbelasting worden geheven.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLINLGHARL20166243, 15/00208 | 03-08-2016

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.