Einde aan aftrek huurkosten werkkamer ondernemer

Zoals eerder al aangekondigd heeft de staatssecretaris van Financiën een voorstel ingediend om de aftrek van een deel van de huur van de woning door een ondernemer te voorkomen. Het voorstel is een reactie...

Einde aan aftrek huurkosten werkkamer ondernemer

Zoals eerder al aangekondigd heeft de staatssecretaris van Financiën een voorstel ingediend om de aftrek van een deel van de huur van de woning door een ondernemer te voorkomen. Het voorstel is een reactie op een arrest van de Hoge Raad. In dit arrest oordeelde de Hoge Raad dat het huurrecht van een woning ondernemingsvermogen kan zijn als de woning voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. Dit arrest heeft tot gevolg dat ondernemers en resultaatgenieters de kosten van een onzelfstandige werkruimte in een gehuurde woning ten laste van de winst of het resultaat kunnen brengen. Ondernemers en resultaatgenieters met een eigen woning hebben die mogelijkheid niet. Een werkruimte is onzelfstandig als een eigen opgang en eigen sanitaire voorzieningen ontbreken.


De nu voorgestelde wetswijziging houdt in dat de aftrek van de kosten en lasten van (delen van) een gehuurde woning wordt uitgesloten. Op deze uitsluiting wordt een uitzondering gemaakt voor de kosten en lasten van een zelfstandige werkruimte. Door deze aanpassing worden ondernemers en resultaatgenieters met een onzelfstandige werkruimte gelijk behandeld, ongeacht of zij in een huurwoning of in een koopwoning wonen. De verwachte opbrengst van deze aanpassing wordt gebruikt om de beperking van de gemengde kostenaftrek te verminderen. Momenteel zijn deze kosten voor 73,5% aftrekbaar. Het voorstel is deze kosten voor 80% aftrekbaar te maken.

Bron: Ministerie van Financiën | wetsvoorstel | 2016-0000194021 | 03-11-2016

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.