Geen toepassing oude landbouwvrijstelling

De waardeontwikkeling van landbouwgrond is vrijgesteld van belastingheffing door de werking van de landbouwvrijstelling. De landbouwvrijstelling is bij de invoering van de Wet IB 2001 gewijzigd. Deze wijziging...

Geen toepassing oude landbouwvrijstelling

De waardeontwikkeling van landbouwgrond is vrijgesteld van belastingheffing door de werking van de landbouwvrijstelling. De landbouwvrijstelling is bij de invoering van de Wet IB 2001 gewijzigd. Deze wijziging vond plaats met terugwerkende kracht tot 27 juni 2000. De nieuwe landbouwvrijstelling is beperkter dan de oude.


Een landbouwer verkocht in 1998 zijn grond. De levering vond plaats in 2008. Op grond van de regels van goed koopmansgebruik kon de landbouwer de winst die hij bij de verkoop behaalde naar keuze in 1998 of in 2008 verantwoorden. De landbouwer koos voor verantwoording van de winst in 2008. Bij het berekenen van de belastbare winst wilde hij echter de landbouwvrijstelling zoals deze in 1998 gold toepassen. Dat zou ertoe leiden dat het hele resultaat was vrijgesteld van belasting. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden is dat niet mogelijk. De vraag of het in 2008 fiscaal verantwoorde voordeel onder de landbouwvrijstelling valt, moet worden beantwoord aan de hand van de landbouwvrijstelling zoals deze in 2008 gold. De wijziging van de landbouwvrijstelling op 27 juni 2000 had onmiddellijke werking. Volgens het hof is er geen aanleiding om op basis van een redelijke wetstoepassing de regels van de oude landbouwvrijstelling toe te passen op het in 2008 gerealiseerde voordeel.

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden | jurisprudentie | ECLINLGHARL20152222 | 24-03-2015

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.