Verhuiskosten ondernemer

De uitgaven die iemand doet in het belang van zijn onderneming komen in beginsel ten laste van de winst. Onder omstandigheden is denkbaar dat de kosten van verhuizing van de ondernemer zijn gedaan in het...

Verhuiskosten ondernemer

De uitgaven die iemand doet in het belang van zijn onderneming komen in beginsel ten laste van de winst. Onder omstandigheden is denkbaar dat de kosten van verhuizing van de ondernemer zijn gedaan in het belang van de onderneming. Volgens de Uitvoeringsregeling IB 2001 vindt een verhuizing van de ondernemer binnen twee jaar na een verplaatsing van de onderneming plaats in het kader van de onderneming. Wel moet dan worden voldaan aan zekere voorwaarden met betrekking tot de afstand.


Volgens de Hoge Raad kan, anders dan uit een arrest uit 1970 zou kunnen worden afgeleid, ook bij het begin van een onderneming sprake zijn van een verhuizing in het kader van de onderneming. Wanneer de verhuizing noodzakelijk is voor de ondernemingsuitoefening of wanneer het belangrijkste oogmerk van de verhuizing is het beperken van toekomstige ondernemingskosten, zijn de verhuiskosten zakelijk. De procedure had betrekking op een registerloods die binnen zijn werkgebied moest wonen. Na zijn toetreding tot een maatschap van registerloodsen verkocht hij zijn buiten het werkgebied gelegen woning en verhuisde hij naar een woning binnen het werkgebied. De gemaakte verhuiskosten kon hij in aftrek brengen op zijn winst uit onderneming.

Bron: Hoge Raad | jurisprudentie | ECLINLHR20151778, nr. 13/04421 | 10-07-2015

 

Wil je meer weten? Plan een afspraak!

Gewoon geen gebrek meer aan service of gedoe, maar vanuit teamverband samen alle vraagstukken op orde krijgen en daarbij ook altijd voldoen aan wet- en regelgeving, door de zekerheid van onze AFM-licentie. Dit is bij Elysee ook richting geven aan jouw succes.

Work hard play hard!

Kom ook leuker werken bij Elysee!

Wij verrassen onze medewerkers structureel met ‘Champs Elysee’: een energiek jaarprogramma waarin we unieke experiences met elkaar delen en op structurele wijze beleving toevoegen aan onze dagelijkse werkomgeving.

Luister onze podcast met Michael Pilarczyk over 15 jaar Elysee

Kom alles te weten over onze bijzondere werkcultuur, ons team, de unieke aanpak en bekende klanten waarvoor we mogen werken.